12-15 sierpnia: XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Po ubiegłorocznej, skromniejszej ze względu na pandemię wersji, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku wraca w swojej najlepszej formie. Odwiedzających Stary Rynek w dniach 12-15 sierpnia 2021 roku czekają degustacje, warsztaty, konkursy, a przede wszystkim jarmark, na którym będzie można kupić przysmaki z całego kraju i z zagranicy. W ramach Festiwalu po raz pierwszy odbędzie się Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbywa się w Poznaniu co roku. Ubiegłego lata nie udało się zorganizować wszystkich towarzyszących mu wydarzeń, ze względu na pandemiczne obostrzenia. Tegoroczny festiwal będzie się odbywał już normalnie, a na poznaniaków i turystów czekać będzie wiele atrakcji.

Jednym z najważniejszych wydarzeń festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Na rozstawionych na płycie Starego Rynku stoiskach można spróbować między innymi lokalnych serów z Wielkopolski, Podhala, Kaszub, win z okolic Zielonej Góry, ryb z Mazur i Pomorza, podlaskich sękaczy, a także nalewek, miodów, piw rzemieślniczych, wędlin, przetworów.

To także okazja do spróbowania międzynarodowych specjałów. Na jarmarku pojawiają się węgierskie langosze, przysmaki z Azerbejdżanu, bałkańskie burki, greckie oliwki.

Ogólnopolskiemu Festiwalowi Dobrego Smaku towarzyszą inne wydarzenia: warsztaty, na przykład zajęcia dla rodzin „Kuchnia – spotkanie pokoleń”, degustacje i konkursy, w tym na Polską Nalewkę Roku.

W tym roku po raz pierwszy odbędzie się Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych. Wezmą w nich udział niewielkie, niezależne destylarnie whisky, wódek, ginu, okowit. W ramach wydarzenia będą się odbywały degustacje i wykłady.

Osoby, które lubią eksperymentować ze smakami, będą miały niezwykłą okazję do spróbowania dań, które są wariacją na temat tradycyjnej pyry z gzikiem. Pomysł wziął się z jednego z odcinków programu Roberta Makłowicza, który po raz kolejny odwiedził Wielkopolskę – tym razem był na polu konopi wykorzystywanych do produkcji oleju konopnego. W swoim programie przygotował pyrę z gzikiem z tym olejem, a poznańscy restauratorzy postanowili pójść w jego ślady i stworzyć dania inspirowane jego przepisem. Na festiwalu będzie można spróbować na przykład pyry z prażonymi nasionami konopi czy ze świeżo zerwanym liściem.

Post Author: poznan

Dodaj komentarz